Els Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) engloba una amplia gamma de símptomes i nivells d’afectació que fan moltes vegades difícil el diagnòstic del nen autista, i per tant el seu tractament.
En aquests nens la vida emocional està bloquejada i solen refusar l’aproximació afectuosa d’altres persones, fet que encara els produeix un major aïllament. En aquest sentit, la música ha demostrat científicament ser eficaç per trencar els murs de l’angoixa, l’ansietat i la por que sol tenir bloquejat i tancat al nen, i per tant la musicoteràpia pot suposar un primer nivell cap a la recuperació.
Què ofereix la Musicoteràpia en el nen amb TEA?
- Un llenguatge per canalitzar les emocions i per expressar-se a través de la música amb ell mateix i amb el seu entorn.
- Induir a un estat de calma per alliberar ansietat i tensions.
- La possibilitat d’expressar-se, ja que la música es un llenguatge prelògic, facilitant la comunicació verbal i no verbal.
- El desenvolupament psicomotor ja que millora la coordinació motriu, l’equilibri, la tonicitat i la lateralitat entre d’altres.
- Desenvolupar les capacitats intel·lectives com la imaginació, la intel·ligència creadora, l’atenció, la comprensió de conceptes, l’observació, la concentració, l’agilitat mental, vivacitat, la fantasia, la reacció.
- Desenvolupar les facultats perceptiu-motrius que li permetin un coneixement de les organitzacions espacials, temporals i corporals.
- Desenvolupar la percepció sensorial. Crear reflexes.
- Adquirir habilitats i mitjans de comunicació: corporals, instrumentals, gràfiques, espacials, melòdiques, de color, temporals…
- Reforçar l’autoestima, la confiança, i la personalitat mitjançant l’autorealització.
- Integrar pautes de conducta idònies que facilitin l’adaptació interpersonal i social del nen.
- Desenvolupar habilitats socials interrompent patrons d’aïllament social i contribuint al desenvolupament soci-emocional.
- Desenvolupar la musicalitat i aprendre a gaudir de la música.